Search This Blog

Loading...
Perhatian: Kepada para pembeli semua, pastikan anda menghubungi kami terlebih dahulu sebelum membuat sebarang deposit/pembayaran penuh untuk memastikan stok barangan yang dibeli masih ada. Juga kepada yang telah membuat bayaran, sila maklumkan kepada kami untuk mengelakkan kekeliruan.

Kepada yang ingin membatalkan order, sila maklumkan juga. Do consider our time and effort.

Sekian, harap maklum.

Thursday, 31 May 2012

Philips Avent Manual VS Electric Breast Pump



Salam semua,

Hari ini kami nak kongsi sedikit tips yang mungkin berguna buat anda yang masih keliru untuk memilih pam jenis manual atau elektrik.

Okey, ramai yang tertanya-tanya, antara kedua-dua jenis Philips Avent breast pump iaitu Philips Avent Single Electric Breast Pump dan Philips Avent Manual Breast Pump, mana yang lebih baik?

Sebenarnya, untuk makluman anda, dua-dua bagus. Cumanya, sudah tentu jenis elektrik ada lebih advantage berbanding yang manual, kerana itu juga harganya lebih mahal daripada manual. :)

Untuk pengetahuan anda, Philips Avent Single Electric Breast Pump juga boleh digunakan secara manual. Anda boleh menggunakan kepala elektrik ketika adanya power plug. Boleh juga menggunakan battery pack (guna 4 biji battery AA), tapi makan bateri sikit... Dan, sekiranya tak ada power plug atau bateri habis, boleh ditukarkan ke kepala manual...

Antara kelebihan menggunakan pam jenis elektrik ialah:
1. Tangan tidak penat untuk mengepam secara manual dan masa lebih cepat
2. Boleh multi-tasking sambil mengepam (contoh: buat kerja di hadapan komputer sambil mengepam kerana hanya sebelah tangan sahaja perlu memegang pam)
3. Boleh menyusukan bayi sebelah, dan sebelah lagi mengepam (susu akan keluar lebih banyak kerana adanya stimulation daripada bayi)

Petal massage cushion yang direka untuk kedua-dua pam ini sangat membantu dalam proses mengepam kerana ianya tidak menyakitkan dan membuatkan ibu berasa selesa. Sekiranya ibu mengepam dalam keadaan yang tidak selesa dan menyakitkan, secara tidak langsung akan mengganggu penghasilan susu akibat stres.

Dari segi pengumpulan susu, lebih kurang saja kuantitinya antara pam elektrik dan manual (dalam tempoh yang lebih kurang sama). Dan untuk makluman anda, setiap ibu mengeluarkan hasil susu yang berbeza-beza. Jadi, jangan membandingkan susu yang anda kumpul dengan rakan anda. Yang penting, ibu-ibu semua dapat mengumpulkan susu badan untuk anak-anak yang tersayang, apatah lagi sekiranya ibu-ibu perlu bekerja atau berada jauh dari bayi.

Jadi, diharap tips yang diberi sedikit sebanyak dapat membantu ibu-ibu memilih pam. :)

*Tips yang diberi adalah berdasarkan pengalaman sendiri (Menggunakan kedua-dua jenis pam elektrik (ketika di pejabat / rumah) dan manual (ketika dalam kereta semasa pergi dan pulang dari kerja dan bukan memandu) pada setiap hari)

2 comments:

HatiSayaMilikAdam said...

Assalamualaikum....bagi mummy yg baru pertama kali bersalin.. nipples msti xdew lubang lg kn.. so sakit tak klu guna breastpump nie???

Mom's Paradise said...

Salam... dia tak rasa sakit, tapi awal2 akan rasa pelik sedikit sebab suction pam tu, tapi once dah get use to it, ok je...takde sakit apa2...

Post a Comment

Please click OLDER POST for more items. :)